Gut için diyet: yararlı olan ve hastaların ne yememesi gerektiği

Hastalığın alevlenmesini tedavi etmek ve önlemek için gut ve yüksek ürik asit diyeti gereklidir. Uzman bize günlük menüde hangi ürünlerin yer alması gerektiğini, hangilerinin tamamen hariç tutulması gerektiğini anlattı.

Gut için diyet

Gut: belirtileri ve tedavisi

Gut, artritin en yaygın şeklidir ve birkaç bin yıldır bilinmektedir. Gut, ürik asit kristallerinin eklemlerde ve çeşitli dokularda birikmesinden kaynaklanır ve kronik hiperürisemi (kanda artan ürik asit seviyeleri) ile bağlantılı olarak ortaya çıkar.

Ürik asit genellikle böbrekler tarafından parçalanır ve vücuttan atılır. Ancak vücutta çok fazla ürik asit üretilirse veya böbrekler onu vücuttan yeterince atmazsa eklemlerde ürik asit birikir.

Gut erkeklerde kadınlardan daha yaygındır çünkü östrojenler ürik asitin böbreklerden atılımını artırır.

Gut hastalığına neden olan ana faktörler diyet ve genetik yatkınlık gibi görünmektedir.

Tarih boyunca gut, genellikle zengin insanların beslenmesi (zenginliğin bir işareti! ) ve aşırı alkol tüketimi ile ilişkilendirilmiştir ve gut için beslenme kuralları uzun süredir ortalıkta dolaşmaktadır.

1876'da A. B. Gerrod, et ve deniz ürünleri gibi pürin açısından zengin gıdaların tüketiminin azaltılmasını öneren ilk kişilerden biriydi. Kısa bir süre sonra Profesör Ebstein, bol su, kiraz ve çilek gibi meyvelerle orta düzeyde gıda alımını ve alkolden kaçınılmasını önerdi.

Gut nedenleri

Pürinlerin gut hastası bir kişiyi nasıl etkileyebileceğini anlamak için öncelikle gutun nasıl oluştuğunu anlamanız gerekir.

Gut, vücutta ürik asit biriktiğinde gelişir. Normalde ürik asit kanda çözünür, böbrekler tarafından süzülür ve daha sonra idrarla vücuttan atılır. Bu süreç bozulduğunda aşırı ürik asit eklemlerde birikerek keskin kristaller oluşturabilir, bu da ciddi eklem rahatsızlıklarına neden olabilir ve ayrıca böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir.

Pürinlerin gut gelişimindeki rolü

Pürinler, bazı gıdalarda bulunan ve metabolize edildiğinde ürik asite parçalanan kimyasal bileşiklerdir.

Ancak pürin içeriği yüksek gıdalardan gelen ürik asit, vücuttaki ürik asidin yalnızca %15'ini oluşturur. Geri kalanı vücut dokularında doğal olarak bulunur ve genler vücutta ne kadar ürik asit sentezleneceğinin belirlenmesinde büyük rol oynar.

Boston Üniversitesi'nin 600'den fazla kişiyle yaptığı bir araştırmaya göre, yüksek pürinli diyet uygulayanların, düşük pürinli diyet uygulayan kişilere göre gut geliştirme riski beş kat daha fazlaydı. Pürin bazlarının alımı, alkol veya ilaç almalarına bakılmaksızın gut ataklarındaki artışla ilişkilendirildi.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gutun farmakolojik olmayan tedavisinin ana yönleridir.

Tedavide beslenme ilkeleri, sürecin ciddiyetine, alevlenmelerin sıklığına, kan plazmasındaki ürik asit düzeyine ve vücut ağırlığına bağlı olarak değişmelidir.

Gut için diyet tedavisinin temel ilkeleri, vücudun enerji, makro ve mikro elementler, diyet lifi, vitaminler ve mineraller için fizyolojik ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmasıdır. Genellikle "Tablo 6" diyetinden bahsediyoruz.

Diyet, dengeli bir amino asit bileşimine sahip optimal miktarda protein, yeterli miktarda çoklu doymamış yağ asitleri içeriği ile hayvanlardan elde edilen toplam yağ miktarında bir azalma (hayvansal ve bitkisel yağ oranı 1. 2: 1'dir) içermelidir. -6 ve ω-3 familyalarının yanı sıra, kolay sindirilebilen ve rafine şekerlerin miktarını azaltarak diyetin karbonhidrat kısmının azaltılması.

Gut alevlenmesi döneminde et ve balık ürünlerinin diyetten çıkarılması, ağırlıklı olarak sıvı gıdalar (jöle, kompostolar, süt, laktik asit ürünleri, sebze ve meyve suları, sıvı tahıllar) kullanılması ve 2 litreye kadar içilmesi önerilir. günde sıvı miktarı.

Sofra tuzu tüketiminin sınırlandırılmasının yanı sıra vücudun yeterli miktarda vitamin, özellikle antioksidan vitaminler (C, A, B-karoten vitaminleri) almasının sağlanması önerilir.

Erkeklerde ve kadınlarda gut diyetinin temel amacı vücuttaki pürin bazlarını azaltmaktır ve bu çeşitli yollarla elde edilir:

  • Pürin bazları bakımından zengin gıdaların sınırlandırılması (et, balık).
  • Diyetinize ürik asit düzeylerini kontrol edebilen yiyecekleri (tahıllar, süt) dahil edin.
  • Yeterli sıvı içmek.
  • Kilo vermek, sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak ve doğru beslenme alışkanlıkları.

İyi bir kural, makul miktarda sağlıklı gıda tüketmektir; bu en iyi tedavi olacaktır.

Antipurin diyeti

Çok miktarda pürin içeren diyet gıdalarının (100 g ürün başına 150 mg'dan fazla) hariç tutulması önerilir.

Bu ürünler şunları içerir: sığır eti yan ürünleri (beyin, böbrekler, karaciğer), et özleri, sardalya, hamsi, küçük karides, uskumru, kızarmış baklagiller.

Et ürünleri (sığır eti, kuzu eti), kümes hayvanları, balık, kabuklular, sebzeler (bezelye, fasulye, mercimek) gibi 100 g başına 50-150 mg pürin içeren gıdaların tüketimini sınırlayın.

Genç hayvanlardan elde edilen etlerin yetişkinlerden elde edilen etlerden daha yüksek pürin içeriğine sahip olduğu göz önüne alındığında, bundan da kaçınılmalıdır.

Diyetinize hayvansal proteini dahil etmek istiyorsanız, bunu sadece ölçülü olarak tüketmeniz önerilir. Pürin açısından zengin etlerin büyük porsiyonlarından kaçınılması tavsiye edilir. Tipik bir et porsiyonu 85 gram, balık ise 110-115 gramdır.

Et pişirirken et suyuna yarıya kadar pürin gider, bu nedenle haşlanmış et yemeniz tavsiye edilir. Her durumda et ve balık yemekleri, tamamen reddetmek mümkün değilse, haftada en fazla 2-3 kez diyete dahil edilir.

Kandaki kolesterol seviyesinin artmasıyla birlikte ürik asidin böbrekler tarafından atılımı kötüleştiğinden, doymuş yağ tüketiminin önemli ölçüde azaltılması da önerilir. Günlük diyetin 200 mg'dan fazla pürin bazı içermemesi gerektiğine inanılmaktadır.

Gut hastalığınız varsa kaçınmanız gereken yüksek pürinli gıdalar:

  1. Yan ürünler

    Çok fazla pürin içerdikleri için doğranmış karaciğer gibi yemeklerin yanı sıra böbrek, kalp gibi diğer sakatatlardan da kaçınılması önerilir.

    Alternatif:Daha az pürin içeren kümes hayvanları ve sığır eti gibi diğer et türlerini de yiyebilirsiniz. Örneğin, karaciğerin tadını taklit eden ancak gut semptomlarını ağırlaştırmayacak maddeler içeren mantar ve ceviz ezmesi için vejetaryen bir tarif deneyebilirsiniz.

  2. Soğuk içecekler

    Fruktoz ve şeker bazlı meşrubatlar yüksek düzeyde pürin içermese de gut gelişme riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bunun nedeni ürik asidin fruktoz metabolizmasının yan ürünlerinden biri olmasıdır.

    Kanıtlar, büyük miktarlarda fruktoz tüketmenin kandaki ürik asit düzeylerini artırabildiğini göstermiştir.

    Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren soda içmek, gut gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. BMJ dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, günde iki veya daha fazla porsiyon maden suyu içen erkeklerde, ayda bir porsiyondan az içenlere göre %85 daha fazla gut riski vardı.

    Alternatif:Gut hastalığına neden olmayan diyet gazozları içebilir ve tatlılardan vazgeçmenize yardımcı olabilirsiniz. Örneğin limonlu ve limon dilimli suyu deneyebilirsiniz.

  3. Deniz ürünleri

    Hamsi, midye, yengeç, karides, sardalya, ringa balığı, alabalık, uskumru ve diğerleri gibi bazı deniz ürünleri türleri orta ila yüksek düzeyde pürin içerir. Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan bir araştırmada, en çok deniz ürünü yiyen erkeklerin, en az yiyenlere kıyasla yüksek ürik asit düzeylerine sahip olma ihtimalinin yüzde 50'den fazla olduğu görüldü.

    Alternatif:Balık, kalp ve kan damarlarına iyi geldiği için beslenmede bulundurulması mantıklıdır. Bir seçenek düşük purinli morina balığıdır. Limon suyu ürik asidi nötralize etmeye yardımcı olduğundan, limon suyunda kavrulmuş kabak veya brokoli gibi büyük porsiyon sebzelerle dengelenmiş küçük, avuç içi büyüklüğünde yüksek pürinli balık porsiyonları da yiyebilirsiniz.

  4. Alkol

    Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, şarap, bira veya likör içmek gut krizi riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Araştırmacılar, bir kişi ne kadar çok alkol içerse riskin de o kadar yüksek olduğunu buldu.

    Alternatif:Gerçek şu ki, gut ataklarını önlemenin en iyi yolu alkolden kaçınmaktır. Ancak miktar gerçekten önemli olduğundan, ne kadar az alkol o kadar iyidir; günde bir (kadın) veya iki (erkek) içkiden fazla içmeyin.

Kaçınılması gereken yiyecekler:

  • füme etler, konserve yiyecekler, dondurulmuş etler, balıklar;
  • et özleri, et suları;
  • kuru fasulye (lima fasulyesi), mercimek, bezelye, kuşkonmaz, dondurulmuş ve konserve sebzeler;
  • alkollü içecekler;
  • kabuğu çıkarılmış pirinç, kabuğu çıkarılmış buğday ve öğütülmüş buğday hariç kurutulmuş tahıllar;
  • kuru erik hariç kurutulmuş meyveler;
  • tuz ve pudra şekeriyle hazırlanan kurabiyeler, şekerlemeler;
  • tuz, acı soslar, soslar, hardal, marinatlar, çeşniler, zeytinler, ketçap ve turşu.

Hastalara pürin içeriği düşük veya hiç olmayan yiyecek ve tabakları kullanmaları önerilir. Alevlenme sırasında gut diyeti özellikle katı olmalıdır.

Gut diyetinin genel prensipleri, sağlıklı bir diyet için tipik önerilere karşılık gelir.

Kilo kaybı

Fazla kilolu olmak gut gelişme riskinizi artırır ve kilo vermek gut riskinizi azaltır. Araştırmalar, kalorileri azaltmanın ve kilo vermenin (pürin açısından kısıtlı bir diyet olmasa bile) ürik asit düzeylerini düşürdüğünü ve gut ataklarının sayısını azalttığını gösteriyor. Kilo vermek aynı zamanda eklemlerinizdeki genel stresi de azaltır ve aynı zamanda diyabet riskinizi de azaltır.

Karmaşık karbonhidratlar yemek

Karmaşık karbonhidratlar sağlayan daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl yiyin. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının ve doğal tatlı meyve suları alımınızı sınırlayın.

İçme rejimi

Yeterli su rejimini koruyun. Diyette pürin bazlarının vücuttan atılmasını hızlandırmak için toplam sıvı miktarı günde 2, 5 l'ye çıkarılır (kardiyovasküler sistemden herhangi bir kontrendikasyon yoksa). Zayıf çay, meyve, meyve, sebze suları, süt, alkali maden suyu içebilirsiniz. Güçlü çay ve güçlü kahveden kaçınılması tavsiye edilir: sık kullanım ağırlaşmaya neden olabilir.

Yağın azaltılması

Kırmızı et, yağlı kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünlerinden elde edilen doymuş yağ alımınızı azaltın.

Protein kaynağı olarak yağsız et ve kümes hayvanlarını, az yağlı süt ürünlerini ve mercimeği seçin.

Ürüne Özel Öneriler

  1. Sakatat.Yüksek düzeyde pürin içeren ve kandaki ürik asit düzeyinin artmasına katkıda bulunan karaciğer, böbrek gibi etlerden kaçının.
  2. Kırmızı et.Sığır eti, kuzu eti ve domuz eti için orta porsiyon boyutları.
  3. Deniz ürünleri.Hamsi, istiridye, sardalye ve ton balığı gibi bazı deniz ürünleri türleri diğer türlere göre daha fazla pürin içerir. Ancak balık yemenin genel sağlık yararları, gut hastalarına yönelik risklerden daha ağır basabilir. Orta miktarda balık, gut diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır.
  4. Pürin içeriği yüksek sebzeler.Araştırmalar, kuşkonmaz ve ıspanak gibi pürin içeriği yüksek sebzelerin gut veya tekrarlayan gut atakları riskini artırmadığını göstermiştir.
  5. Alkol.Bira ve alkollü içecekler gut ve tekrarlayan atak riskinin artmasıyla ilişkilidir. Orta düzeyde şarap tüketimi gut riskini artırmaz. Gut atakları sırasında alkolden kaçının ve ataklar arasında alkol tüketimini, özellikle de bira tüketimini sınırlayın.
  6. Tatlı yiyecekler ve içecekler.Tatlandırılmış tahıllar, unlu mamuller ve şekerleme gibi şeker içeren yiyecekleri sınırlayın veya bunlardan kaçının. Doğal tatlı meyve suları tüketiminizi sınırlayın.
  7. C vitamini.C vitamini ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  8. Kahve.Bazı çalışmalar, ölçülü kahve içmenin gut riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceğini öne sürüyor. Ancak eşlik eden hastalıkların varlığını da hesaba katmak gerekir.
  9. Kiraz.Kiraz yemenin gut atağı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğuna dair bazı kanıtlar var.

Günlük tüketim için önerilen yiyecek ve içecekler

  • fasulye ve mercimek;
  • baklagiller;
  • az yağlı süt ürünleri;
  • yulaf, kahverengi pirinç ve arpa gibi tam tahıllar;
  • meyve ve sebzeler.

Fasulye ve baklagiller mükemmel protein kaynaklarıdır. Bu bitki kaynaklarını tüketmek, günlük protein ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olurken aynı zamanda yüksek pürinli hayvansal proteinlerde bulunan doymuş yağ miktarını da azaltır.

Bu nedenle gut için vejetaryen beslenme önerilir. Geleneksel yaşam tarzının ağırlıklı olarak bitkisel gıdaların tüketildiği ülkelerde gut nadirdir.

Gut hastalığının tek tedavisinin diyet olmadığını anlamak önemlidir. Aksine, gut semptomlarını azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek bir yaşam tarzı değişikliğidir.

Kalori kısıtlaması ve düzenli egzersizin yanı sıra bir diyet uygulamak genel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi de iyileştirebilir.